Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senát schválil přísnější daňové odpočty – co nás čeká od 1. ledna?

23. října schválil Senát mnoho návrhů upravujících stávající zákony (zákon o daních z příjmů, investičních společnostech a fondech, spořitelních a úvěrových družstvech, správních poplatcích ad.). Pokud prezident Miloš Zeman návrhy také schválí, čeká občany od 1. ledna příštího roku několik změn.

Jedná se například o snížené 10% DPH na knihy, kojeneckou výživu a léky, zrušení 30 korunových poplatků u lékaře a za recepty, porodné na druhé dítě nebo také o drobnosti jako to, že se budete muset prokazovat při nákupu některé bazénové chemie dokladem totožnosti. Co ale může ovlivnit finance občanů daleko výrazněji než levnější kniha či prášky zadarmo, jsou změny chystané v oblasti daňových úlev u životního pojištění.

Současné výhody životního pojištění

V současnosti si můžete odečítat platby poslané na životní pojistku od daňového základu, a to až do výše 12 tisíc korun ročně (přičemž se ale počítají pouze příspěvky vaše, nikoliv od zaměstnavatele). Zároveň je možné si z pojistky každý měsíc určité peníze vybírat. Pojištění můžete mít rozděleno na běžné a mimořádné pojistné a právě mimořádné pojistné (až dva a půl tisíce korun) si můžete každý měsíc vybrat.

Je možné, že zrovna vy jste měli od zaměstnavatele zajímavý (ačkoliv ne 100% výhodný) benefit. Do teď totiž bylo možné zákon poněkud obejít, když zaměstnavatel posílal část peněz místo hrubé mzdy zaměstnanci na životní pojistku. Tyto peníze se tím vyhnuly zdravotnímu a sociálnímu pojištění a firmy tak mohly na jednom člověku ušetřit kolem 10 tisíc ročně.

Odvrácená stránka daňových odklonů

Ačkoliv jste si takto mohli přijít až na 2,5 tisíce korun měsíčně, které by vám třeba jinak zaměstnavatel nedal, není toto řešení výhodné 100%. Snížená hrubá mzda vám totiž automaticky sníží také nemocenské dávky, podporu v nezaměstnanosti, náhradu za dovolenou a také budoucí výši důchodu (jste-li v předdůchodovém věku).

Bez ohledu na výhody pro zaměstnance ale tímto obcházením zákona přicházel o peníze stát. To se stalo impulsem pro změnu zákona, který tuto oblast upravuje. Od 1. ledna se tak připravte na následující změny.

Co pro mě znamenají chystané změny

Jak to tedy bude fungovat od 1. ledna? Budete-li si chtít každý rok odečíst od svého daňového základu peníze posílané na pojistku, nebudete si je moct z pojistky průběžně vybírat. Budou vám k dispozici až v 60 letech. U takových pojistek, kde budete peníze pravidelně vybírat, nebudete moct daňový odpočet uplatnit a zároveň vám bude příspěvek zaměstnavatele daněn. Jinými slovy, dřívější způsob, jak získat od zaměstnavatele nezdaněné peníze, již nebude možný.

Jestli vás ale daňové zvýhodnění nezajímá, můžete si změnit současnou smlouvu na režim bez daňového zvýhodnění (nebudete si částku odečítat z daní, ale zároveň můžete část peněz pravidelně vybírat). Případně je také možné mít smlouvy dvě. Na jednu budete ročně platit 12 tisíc korun (max. výše peněz, na jakou lze odečet uplatnit) a můžete si zde nechat zasílat příspěvky zaměstnavatele do výše 30 tisíc korun za rok. Druhou smlouvu budete mít pro průběžné výběry peněz.

Přijde vám dodatek od pojišťovny – odmítnout ho, či přijmout?

V žádném případě neignorujte dopisy od své pojišťovny. Je totiž pravděpodobné, že vám zašle dodatek ke smlouvě, který začne automaticky platit, pokud ho do určené doby neodmítnete. Zákon vyžaduje, aby zákaz výběru z pojistky byl ujednán smluvně. (Nestačí fakt, že jste peníze nikdy z pojistky nevybírali ani vybírat předčasně nebudete.)

Podepíšete-li dodatek o zákazu výběrů, budete moct nadále uplatňovat odečet z daňového základu. Odmítnete-li jej, můžete vybírat, ovšem bez daňového odpočtu. Nepříjemnost ale hrozí v případě, že pojistku nakonec oproti původnímu smluvnímu dojednání ukončíte (tj. peníze vyberete) předčasně. Museli byste pak „dodanit“ deset let zpětně. Také je možné na nové podmínky nepřistoupit, smlouvu ukončit a do konce roku si peníze z pojistky vybrat.

Autor: Martin David | středa 12.11.2014 11:53 | karma článku: 9,58 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Martin David

Co když pokazíte něco v práci a zaměstnavatel po vás bude chtít náhradu škodu?

Přezdívá se jí taky pojistka na blbost. I když nemá s hloupými lidmi nic společného. A o kom nebo spíš o čem je vlastně řeč? O pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání.

25.10.2019 v 11:56 | Karma: 6,06 | Přečteno: 236x | Ostrava

Martin David

100% hypotéky končí

Díky nízkým úrokům u současných hypoték poskytují banky větší množství úvěrů s vyššími částkami. Meziroční tempo růstu nových hypoték v loňském roce dosáhlo hranice 30 % a v letošním prvním čtvrtletí se udrželo na 20 %.

4.10.2016 v 16:10 | Karma: 8,08 | Přečteno: 399x | Diskuse| Osobní

Martin David

Hypoteční boom nekončí – minimálně do roku 2017!!!

Hypotéka je výhodný a mnohdy výlučný způsob získání prostředků na finacování vlastního bydlení. Celoroční průměr hypotečních sazeb 2015 byl vyčíslen na 2,2 %.

15.4.2016 v 9:34 | Karma: 8,17 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ekonomika

Martin David

Jaká jsou tři hlavní pravidla rozumného dluhu?

Aktuální průzkumy ukázaly, že pětina Čechů nemá nic naspořeno pro nenadálou situaci, téměř každý druhý splácí nějakou půjčku a mnoho lidí se kvůli tomu dostává i do velkých finančních problémů.

13.7.2015 v 17:59 | Karma: 8,95 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Martin David

Těšte se na zlevnění předčasného splacení hypoték a zpřísnění podmínek pro úvěrové společnosti

Poplatky za předčasné splacení hypotečního úvěru jsou v České republice jedny z nejvyšších v Evropě a oblast spotřebitelských půjček je džunglí, v níž se pohybuje více než 50 tisíc všelijakých subjektů.

29.6.2015 v 9:59 | Karma: 5,91 | Přečteno: 147x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 581x
Nezávislý finanční konzultant. Na mým webových stránkách www.martin-david.cz se můžete zaregistrovat a pravidelně dostávat jednou za čas cenné rady a tipy v oblasti financí.

Seznam rubrik